Megehetjük a paprika magját, vagy inkább ártunk vele az egészségünknek? - Házipatika A paprika magjainak fogyasztása sokakban kérdéseket vet fel. Biztonságosak-e ezek a kis magok, vagy jobb, ha elkerüljük őket? A válasz nem egyértelmű, hiszen a paprika e


A paprika kiemelkedő helyet foglal el a zöldségek világában, hiszen nem csupán ízletes és tápanyagokban gazdag, hanem sokféleképpen is felhasználható a konyhában. De mi a helyzet a paprika magjaival? Milyen lehetőségeink vannak velük?

A paprikát sokféle ételben felhasználhatjuk, így főzés közben gyakran merül fel a kérdés: vajon elengedhetetlen-e a zöldség magjainak eltávolítása, vagy esetleg még fogyaszthatók is? Ezzel a dilemmával foglalkozott a Rizikometer, egy élelmiszeripari trendekre és kockázatokra fókuszáló Facebook-oldal, és most bemutatjuk, milyen megállapításokra jutottak.

Hannah Zeyßig, a német Fogyasztóvédelmi Központ munkatársa az ÖkoTest cikkében megjegyezte, hogy egészségügyi szempontból a paprikamagok időnkénti fogyasztása nem okoz gondot. Általánosságban elmondható, hogy kisgyermekeknek is biztonságos lehet, feltéve, hogy figyelmet fordítunk a fulladás megelőzésére. A cikk szerint a paprikamag nemcsak hogy nem mérgező, de nem is egészségtelen. Sőt, néhány kutatás alapján értékes tápanyagokat, mint rostokat, antioxidánsokat és telítetlen zsírsavakkal dúsított olajokat is tartalmaz, igaz, ezeket csupán kis mennyiségben.

Az elszíneződött magokkal kapcsolatban érdemes fokozottan odafigyelni. "A színváltozás általában természetes érési folyamat, esetleg hidegkárosodás vagy nem megfelelő tárolás következménye. Amennyiben a paprika maga nem mutat sérüléseket vagy foltokat, a sötét színű magokat is bizalommal fogyaszthatjuk. Viszont ha a magok puhák, dohos szagúak vagy penészesek, az figyelmeztető jel lehet, és ilyen esetben tanácsos elkerülni a paprika felhasználását" – hívják fel a figyelmet a szakértők.

Sokan kicsumázzák a paprikát, a csutka és a magok pedig mennek a kukába. Pedig sok mindenre jó, ha azt a részét is megeszed.

Related posts