Ez a rendkívül tápláló összetevő hatékonyan küzd a gyulladások ellen, így érdemes naponta beiktatni az étrendedbe!
Yvette Hill, a regisztrált dietetikus, hangsúlyozza, hogy az olívaolaj a legkiválóbb gyulladáscsökkentő élelmiszer, mivel gazdag olyan tápanyagokban, amelyek segítenek a gyulladások mérséklésében. Kiemelkedő összetevője az alfa-linolénsav (ALA), amely egy növényi eredetű omega-3 zsírsav. A szervezetünkben az ALA átalakul eikozapentaénsavvá (EPA) és dokozahexaénsavvá (DHA), amelyek szintén omega-3 zsírsavak, és széles körben elismert gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak.
Az EPA hozzájárul a gyulladást okozó vegyületek képződésének gátlásához, míg a DHA szerepet játszik a gyulladáskeltő fehérjék termelődésének és elburjánzásának mérséklésében.
Az olívaolaj emellett rengeteg antioxidánst is tartalmaz: ezek olyan vegyületek, amelyek leküzdik a szabad gyököket, vagyis az instabil molekulákat, amelyek nagy mennyiségben gyulladást és oxidatív stresszt okozhatnak. Az olívaolaj főként polifenolokat tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladáskeltő fehérjék képződését - mondja Hill. Ide tartozik az oleocantal, az a polifenol, amely az olívaolaj ízét adja. A szakértő szerint az olecantalról kimutatták, hogy blokkolja a gyulladásos enzimek képződését, így kulcsszerepet játszik a gyulladás szabályozásában.
Végül, az olívaolaj gazdag E-vitaminban, amely egy nélkülözhetetlen tápanyag és egyben erőteljes antioxidáns is. Hill megállapítása szerint ez a vitamin segít mérsékelni a gyulladásokat azáltal, hogy védi a sejtmembránokat az oxidatív stressz által kiváltott káros hatásokkal szemben.
A gyulladások kezelése kapcsán nincs konkrétan meghatározott olívaolaj-mennyiség, amelyet ajánlanának – hívja fel a figyelmet Hill. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kutatások azt mutatják, hogy napi fél-három evőkanál olívaolaj fogyasztása kedvező hatásokkal bírhat az egészségre.
Az olívaolaj napi fogyasztásának egyik legegyszerűbb módja, ha étolajként használod. Akár tojást sütsz, akár zöldségeket párolsz, az olaj segít feltöltődni a gyulladáscsökkentő tápanyagokkal.
Ha egy kis kreativitásra vágysz, hogy felturbózd a bevételeidet, jó helyen jársz! Összegyűjtöttük a leginspirálóbb ötleteinket, amelyek segítenek abban, hogy otthon még több olívaolajat fogyassz, miközben élvezed a gyulladáscsökkentő hatásait. Fedezd fel, hogyan varázsolhatsz a konyhádban ezzel az egészséges csodaszerral!
A főzés elején való olívaolaj használata helyett próbáld meg feltétként használni, így ugyanis verhetetlen borsos ízt és bársonyos állagot kínál. Hill például azt javasolja, hogy egyszerű öntetként csorgass olívaolajat leveses zöldésgekre vagy salátákra. Próbáld ki krémes édesburgonya-póréhagymás leveshez vagy lencse-rukkolasalátához .
Legközelebb, amikor a főételhez kenyeret kínálsz, érdemes egy kis olívaolajos mártogatóssal feldobni az élményt. Az olívaolaj önmagában is remek, de ha fűszernövényekkel és fűszerekkel, mondjuk petrezselyemmel, oregánóval, fekete borssal vagy pirospaprika-pehellyel kevered, igazán különleges ízélményt kapsz. Ropogós kenyérrel tálalva az olívaolaj gazdag és ízletes textúrája igazán kiemelkedhet, így a vacsora egy felejthetetlen pillanattá válik.
Egy másik ötlet az olívaolaj friss fűszernövényekkel való keverése és pácként való használata Hill szerint. Ez a módszer különféle fehérjékkel alkalmazható, beleértve a csirkét és a tofut is. A pácban az olívaolaj ízt és lédússágot biztosít, valamint rengeteg gyulladáscsökkentő tápanyagot is.