Száz év titkait őrzi a váza – vajon rájönnél, milyen ízek bújnak meg a menü fogásai között?


A 1926-os közgyűlés és az azt övező ünnepi este maradandó nyomot hagyott az utókor számára egy különleges emléktárgy formájában. A kerámiára festett díszvacsora menü valódi kuriózumnak számít napjainkban, hiszen olyan ételeket ajánl, amelyek már csak kevesek számára ismerősek.

Egy igazán egyedülálló, kézzel festett kerámia váza érkezett a tatai Kuny Domokos Múzeum időszakos kiállítására, amely a délutántól kezdve minden érdeklődő számára csodálatos élményt kínál. A porcelán különlegessége abban rejlik, hogy a Gundel Étterem évszázados ünnepi díszvacsora menüsora díszíti, melyen a korabeli ételek jellegzetes, különös hangzású nevei kelnek életre, megidézve a főúri vendéglátás varázslatos világát.

Kövesdi Mónika művészettörténész a Kemma.hu-nak mesélte el, hogy Fischer Emil, a kerámiagyár elnöke, 1926-ban egy különleges közgyűlést szervezett a részvénytársaság igazgatóinak és tulajdonosainak. Az esemény zárásaként díszvacsorára is sor került, ahol a gazdag kerámiatörténettel rendelkező vállalkozó nem feledkezett meg a részletekről: egy egyedi, kézzel festett vázát készíttetett az alkalomra. Ezen a különleges darabon a vacsora minden egyes fogása fel volt tüntetve, így a vázán a jeles esemény menüsora is megörökítést nyert. Az étkezés fogásai mára már igazi kuriózumnak számítanak, hiszen olyan rég elfeledett ételnevek és kifejezések találhatóak rajta, amelyeket a mai generációk már aligha ismernek.

Száz éves díszvacsora menü

A nyitás előtt a Kemma.hu lehetőséget kapott, hogy bepillantson a különleges vázák világába, miközben Kövesdi Mónika felfedte a ma már szokatlanul hangzó fogásnevek titkait.

- A menü rákrizottóval kezdődött, utána bárányremek villeroy módra következett, ami szarvasgombával készült - mondta. - A következő fogás a válogatott "csirága" vérnarancs-mártásban, ahol a csirága a spárgát jelenti. Desszertként margitkatortát tálaltak, amelyben liszt helyett diót használtak, így ez is különlegességnek számított. Ehhez társult a marsalában, egy szicíliai borban áztatott eper, ami azért is érdekes, mert a díszvacsorát áprilisban tartották. Végül, zárásként pedig sajtot tálaltak fel - tette hozzá.

Related posts