A drágulás nem áll meg: itt az új árlista a tojásról és a csirkemellről hazánkban - Agro Napló

Az utóbbi hónapokban drámai áremelkedés tapasztalható a hazai baromfipiacon: a vágócsirke és vágópulyka termelői árai jelentős növekedésen mentek keresztül az előző év azonos időszakához viszonyítva - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legújabb elemzéséből. A vásárlók a boltok polcain is észlelhetik ezt a trendet: különösen a csirkemellfilé és a pulykamell ára szárnyalt az egekbe, míg a tojásért is egyre mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni. Emellett a baromfihús exportja is csökkenő tendenciát mutat, amit részben a megváltozott külpiaci kereslet, részben pedig a költségek növekedése okoz.
A vágócsirke termelői ára az év 28. hetében 457 forintra emelkedett kilogrammonként, ami 8,9 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozott termékek közül a csirkemellfilé ára emelkedett a legnagyobb mértékben, kilónként 2 166 forintos áron került forgalomba, ami 21,1 százalékos éves növekedést tükröz. Ezzel szemben a comb ára enyhe csökkenést mutatott az előző héthez képest, ami némileg árnyékolta az összképet. A friss, zsugorfóliás csirke kilónként 935 forintba került, ami 7,6 százalékos éves emelkedést jelent. A lédig kiszerelésű csirke esetében pedig még markánsabb, 16,3 százalékos drágulás tapasztalható a szakértők szerint.
A pulykatermékek piacán is hasonló tendenciák figyelhetők meg, mint más ágazatokban. A vágópulykák termelői ára 672,7 forintra emelkedett kilogrammonként, ami 15,8 százalékos emelkedést jelent az előző évhez viszonyítva. A feldolgozott pulykatermékek között az alsó pulykacomb ára emelkedett a legnagyobb mértékben, csaknem 40 százalékkal drágult, míg a pulykamellfilé ára már túllépte a 2 800 forintot kilónként. A pulykanyak ára is növekedést mutatott, bár itt a drágulás mértéke mérsékeltebb volt, körülbelül 9 százalékos éves emelkedést tapasztalhattunk.
A tojás piaci ára továbbra is emelkedő tendenciát mutat. A ketreces tartású M+L méretű tojások csomagolóhelyi ára már elérte az 56,22 forintot darabonként, ami egy év alatt 37,2%-os drágulást jelent. Ezen kívül, a mélyalmos tartásból származó tojások ára még magasabbra szökkent, hiszen darabonként 73,71 forintért keltek el, ami 26%-os növekedést tükröz. A budapesti nagybani piacon a tojások bruttó ára körülbelül 72 forint, míg a kiskereskedelmi piacokon 80 és 100 forint közötti árakkal találkozhatunk. Ez a tendencia jól érzékelteti, hogy a tojásvásárlás egyre nagyobb terhet ró a háztartások költségvetésére.
Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 240,94 euróra rúg 100 kilogrammonként, ami jelentősen alacsonyabb az uniós átlaghoz képest, amely 295,05 euró/100 kg. Németországban ezzel szemben az árak körülbelül 452 eurónál tartanak, így hazánk még mindig megőrzi versenyképességét. A tojások esetében viszont a helyzet már nem ennyire kedvező: az étkezési tojás ára 242,11 euróra emelkedett 100 kilogrammonként, ezzel szinte eléri az uniós átlagot.
Az év első öt hónapjában a baromfihús exportja 2,8%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Az import esetében azonban még drámaibb volt a helyzet, hiszen 28,3%-os visszaesést tapasztaltak. Érdekes módon a héjas tojások kivitele jelentős növekedést mutatott, 58%-kal emelkedett, de ez még így is 25%-kal kevesebb tojást jelentett, mint egy évvel korábban.