Kardiológus osztotta meg titkát: ezt fogyaszd naponta az öregkori szellemi hanyatlás megelőzésére!

Ha mindössze egyetlen kanál extra szűz olívaolajat beiktatsz a mindennapi táplálkozásodba, az máris számos figyelemre méltó egészségügyi előnyt kínálhat számodra.
Az orvosi szakma és a táplálkozási szakértők egyöntetűen elismerik az extra szűz olívaolaj értékét. Nem véletlen, hiszen ez az ízletes növényi olaj nemcsak a saláták, tészták és sült ételek ízvilágát emeli ki, hanem számos egészségügyi előnnyel is szolgál. Az extra szűz olívaolaj valódi kincs a konyhában és a tápláló étrendben egyaránt.
Egyesek tudniillik úgy fogyasztják az olívaolajat, mintha természetes táplálékkiegészítő lenne - főképp a mediterrán diéta követői. Aurelio Rojas spanyol kardiológus Instagram-videójában árulta el, hogy naponta elfogyaszt egy teáskanál extra szűz olívaolajat. Szerint ez nagyon egészséges, különösen az agyra nézve.
Rojas egy Harvard Egyetem által végzett, az Egyesült Államokban lebonyolított tanulmányra hivatkozik, amely 28 éven keresztül több mint 92 000 felnőtt életét követte figyelemmel. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy azok, akik naponta legalább 7 gramm olívaolajat fogyasztanak, 28%-kal alacsonyabb kockázattal néznek szembe a demenciával kapcsolatos halálozások tekintetében, mint azok, akik ritkán vagy soha nem használnak olajat az ételeik ízesítésére.
Az extra szűz olívaolaj nem csupán egy ízletes étkezési alapanyag, hanem számos tudományos kutatás által alátámasztott egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Képes akár harmadával mérsékelni a szívroham és a stroke kockázatát, továbbá hatékonyan csökkenti a "rossz koleszterin" (LDL) szintjét a vérben. Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően védelmet nyújt a gyomor-bél traktus számára, ráadásul hozzájárul a sejtek öregedésének lassításához is. Az extra szűz olívaolaj tehát nemcsak a kulináris élvezetek fokozására alkalmas, hanem a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében is kulcsszerepet játszik.
Az olívaolaj nem csupán ízletes, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. Segít megelőzni olyan betegségeket, mint a 2-es típusú cukorbetegség és az ízületek gyulladása. A szakértők azt ajánlják, hogy reggel, éhgyomorra fogyasszuk, mivel ilyenkor a szervezetünk hatékonyabban képes hasznosítani az olívaolaj antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagait. Egy egyszerű módszer, ha egy teáskanál extra szűz olívaolajat teszünk a szánkba, majd lenyeljük. Ha az íz túl intenzív lenne, egy falat teljes kiőrlésű kenyér segíthet enyhíteni az élményt.
Az olívaolaj igen gazdag kalóriákban, körülbelül 90 kalóriát tartalmaz egy evőkanálnyi mennyiség. Éppen ezért érdemes mértékkel használni. Mielőtt beépítenéd a napi étrendedbe, tanácsos orvossal vagy táplálkozási szakértővel konzultálni, főként ha valamilyen egészségügyi problémával küzdesz.