Candida elleni diéta: Tartsd be ezeket a 8 kulcsszabályt a sikerért!
Nem is sejtenéd! Ilyen meglepően összefügg a levertség és a fáradtság a gombás fertőzésekkel.
Ez a diéta kifejezetten ajánlott azok számára, akik gombás fertőzéssel küzdenek, akiknek az immunrendszere gyengélkedik, akik rendszeresen szednek fogamzásgátló tablettát, vagy akik hosszabb ideig antibiotikumos kezelés alatt álltak.
A Candida albicans egy olyan élesztőgomba, amely normális körülmények között az egészséges emberi szervezet része. Általában nem okoz problémát, mivel a hasznos baktériumok és gombák folyamatosan kordában tartják. Azonban, ha ez a finom egyensúly felborul, a Candida elszaporodhat, és különböző fertőzéseket idézhet elő. Ezek a fertőzések megjelenhetnek a bőrön, a hüvelyben, a bélrendszerben, vagy akár a szájüregben is, kellemetlenségeket és panaszokat okozva.
Ezt az állapotot orvosi szakértő állapíthatja meg, és ajánlhatja a diéta bevezetését is. A candida elleni diéta viszont egy egészséges szervezet számára sem jelent kockázatot; sőt, megelőzés céljából és a szervezet tisztulásának elősegítése érdekében is ajánlott lehet ez a program.
A diéta célja a szervezet alapos megtisztítása, különös figyelmet fordítva az elszaporodott candida gombára, amely a normálisan egészséges szervezetben is megtalálható. Ennek a gombának a túlnövekedése számos problémát okozhat, mint például:
Az egyéb panaszok csökkenését is észlelhetjük, amelyek a kezelőorvos által diagnosztizált betegségek következményei lehetnek, mint például hüvelyi folyás, nyálkahártya-gyulladás, hólyaghurut, szívproblémák, valamint izom- és ízületi fájdalmak. Ilyen esetekben fontos, hogy mindig konzultáljunk orvosunkkal a diéta alkalmazásával kapcsolatban!
A Candida gomba a szénhidrátokat kedveli, így fontos, hogy az étrendünkből kiiktassuk azokat az ételeket, amelyek lisztből és cukorból készülnek, beleértve a mézet is. Különösen az első egy-két hétben, amikor a legszigorúbb diétát követjük, érdemes tartózkodni a friss gyümölcsök fogyasztásától is, hiszen még a savanyú fajtákban is található gyümölcscukor. A különböző ételfajták szénhidráttartalmát a legmegbízhatóbban szakkönyvek segítségével tudjuk meghatározni.
Fontos, hogy a bélflóránk egészségének megőrzése érdekében gazdag rosttartalmú és ballasztanyagokban bővelkedő élelmiszereket fogyasszunk. Ilyenek például a korpa, a hajdina vagy a natúr rizs, amelyek segítenek megtisztítani a bél nyálkahártyáját. A hagyományos lisztet és tésztákat érdemes háttérbe szorítani, helyettük próbáljuk ki az amarántot, a kókuszlisztet vagy a gesztenyelisztet. Ha tésztaételre vágyunk, készíthetünk például ízletes cukkinispagettit, ami nemcsak egészséges, hanem rendkívül finom alternatíva is!
Reggeli: ehetünk tojást főve vagy rántottának elkészítve, sült szalonnával, baconnel; zabkását, élesztő nélküli félbarna vagy barna kenyeret, Abonettet, sovány túrót, feta vagy mozzarella sajtot. Ihatunk kávét, teát - cukor nélkül!
Tízórai és uzsonna: Fedezd fel a friss zöldségek és gyümölcsök gazdag világát! Élvezd a roppanós paradicsomot, a ropogós zöldpaprikát, az üde uborkát, valamint a zellert. A zöld levelű saláták nemcsak ízletesek, hanem táplálóak is, míg a főtt sárgarépa és a kukorica édes ízükkel varázsolják el a napodat. Kóstolj meg alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsöket is, mint az üde alma, a lédús körte, vagy a savanykás ribizli. Ne feledkezz meg a diófélékről és olajos magvakról sem, amelyek remek energiaforrást nyújtanak!
Ebédünkhöz válogathatunk különféle fehér húsokból, mint például ízletes hal, szaftos csirke vagy lédús pulyka. A húsok mellé bármilyen friss zöldséget párolhatunk, mint például roppanós brokkolit, zamatos spárgát, édes sárgarépát, tápláló spenótot, vagy akár színes káposztákat, mint a fehér és vörös káposzta, kelbimbó, céklák, karfiol és padlizsán. Ezek az ízletes zöldségek főzve vagy leves formájában is elkészíthetők. Köretként választhatunk barna rizst, durumtésztát vagy burgonyát, melyek önálló ételként is megállják a helyüket. Továbbá, étkezésünket gazdagíthatjuk friss, alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsökkel is, hogy egészséges és ízletes legyen az ebédünk.
Vacsora: alapvetően bármilyen ételt választhatunk, ami kedvünkre való és örömet szerez nekünk.
Ügyeljünk arra, hogy az ecetek, a saláta öntetek, mustár, ketchup, majonéz is tiltólistás!
Amire még ügyeljünk: fogyasszunk legalább naponta 2 liter tiszta vizet és segítsük a szervezet tisztulását szaunával, mozgással!
Bár a táplálkozás átalakítása sok esetben jótékony hatással van a szervezetünkre, és segíthet a hüvelygomba leküzdésében, a Candida-fertőzés megszüntetése nem csupán ezen múlik. A valódi megoldás a megfelelő, orvos által ajánlott terápia alkalmazásában rejlik. Így hát ahelyett, hogy az interneten fellelhető "csodás" tippekkel kísérleteznénk, sokkal bölcsebb döntés, ha a szakszerű orvosi ellátásra támaszkodunk.
Ha fertőzés gyanúja merül fel, a legfontosabb lépés, hogy felkeressük orvosunkat vagy a legközelebbi STD Centrumot. Ott a hüvelyváladékból vett kenetet alapos mikroszkópos és laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. A diagnózis után a beazonosított kórokozót antibiotikumokkal, gomba- vagy parazitaellenes szerekkel célszerű elpusztítani. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a hüvelyflóra helyreállításáról sem, hiszen a kezelés során a természetes egyensúly is károsodhat, ezért fontos, hogy ezt a folyamatot is támogassuk.