Almából, pálinkából és Erős Pistából kellett egy különleges desszertet készíteniük, és a lakitelekiek igazi sikert arattak!

Aranyérmet nyert a Mosolygós Batul névre keresztelt tányérdesszert, amelyet a lakiteleki Hungarikum Liget Czifray István Éttermének tehetséges cukrászai, Barcsa Viktória és Csajáginé Nyúl Magdolna készítettek. Ez a verseny már második alkalommal hozta el a dicsőséget számukra a Szamos - Tányérdesszert versenyen.
A Magyarország étele versenyen belül megrendezett Szamos - Tányérdesszert verseny a múlt tisztelete, a jelen gazdagsága és a jövő reménysége jegyében zajlott. A cukrászoknak a magyar hagyományokon alapuló újszerű, kreatív édességeket kellett készíteni úgy, hogy abba kötelező elemként almát, pálinkát, natúr joghurtot, illetve Erős Pistát kellett felhasználni.
Hogyan is csempészhetnénk bele egy kis csípős izgalmat a desszert világába? Képzeld el, ahogy a klasszikus édességek alapanyagait egy csipetnyi Erős Pistával bolondítjuk meg! Egy csokoládétortába rejtett apró, fűszeres meglepetések, vagy éppen egy vaníliás puding, ami hirtelen csípős nyomokat hagy maga után. Az ízek különleges találkozása garantáltan felejthetetlen élményt nyújt, és a desszert nemcsak édes, hanem egy kis tüzes kaland is lesz! Ki merne rajta kísérletezni?
Barcsa Viktóriának és Csajáginé Nyúl Magdolnának okozott némi fejtörést az Erős Pista desszertbe illesztése, de aztán sikeresen megoldották a feladatot. A Mosolygós Batul névre keresztelt desszertjük a tavalyi évhez hasonlóan újabb arany minősítést hozott a két cukrásznak. A desszert fantázianevét egy régi almafajta adta - mondták.
A Czifray István Étterem cukrászai egy vaníliás mousse-t készítettek almás töltelékkel. Az almát fahéjjal, vaníliával és tonkababbal fűszerezve párolták meg. A roppanós elem fehér csokival és karamellizált hántolt ostyával megszórt mandulás piskótából állt. Ebbe az elembe csempészték bele az Erős Pistát - sorolták a részleteket.
Egy szakács életútja különleges fordulatot vett, amikor felfedezte a cukrászat varázsát. Az ízek és textúrák világában való jártasságát egy új dimenzióban kamatoztatta, ahol a kreativitás és a precizitás találkozik. Az alapanyagokkal való játék, a torták díszítése és az édességek megalkotása új szenvedéllyé vált számára. Így született meg a szakácsból lett cukrász, aki nem csupán ételeket, hanem élményeket is teremt.
A 28 éves lakiteleki Barcsa Viktória eredeti szakmája szakács, a szülei biztatására 2017-ben szerzett cukrász végzettséget. Mint mondta, nagyon hálás a szüleinek, hogy biztatták, mert nagyon megszerette ezt a szakmát. Úgy érzi, ebben jobban kiélheti a kreativitását, mint szakácsként. Viktória folyamatosan képezi magát és versenyekre is jár, amiben a munkáltatója is támogatja.
Gyermekei a legfőbb kritikusai
A háromgyermekes édesanya, Csajáginé Nyúl Magdolna két és fél éve dolgozik a Hungarikum Ligetben, Nyárlőrincről jár át Lakitelekre. Elmondta, 2003-ban végzett Nagykőrösön a Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskolában, mint pék-cukrász technikus. Tanulmányai után több munkahelye is volt. Korábban cukrászdákban, fagyizókban dolgozott, de a Czifray István Étteremben találta meg, amit igazán keresett. Itt olyan motiváló közösségben dolgozhat, ahol szakmai fejlődését is támogatják. Mint mondta, szívesen jár versenyekre, de a legfőbb kritikusai a gyermekei.